Μονοπάτια

Η πεζοπορία είναι μία εύκολη ενέργεια στο Πάνω Κουφονήσι μιας και το υψηλότερο σημείο είναι 113 μ. Συντροφιά με την ομορφιά και την γαλήνη του τοπίου είναι εφικτό ότι μπορείτε να το δείτε όλο σε τρείς ώρες.

Υπάρχουν μικρά τμήματα ασφαλτοστρωμένων δρόμων, αλλά όλες οι αποστάσεις μπορούν άνετα να καλυφθούν με τα πόδια.

Κάλλιαρη

650 μ.

Ακολουθώντας τον δρόμο βόρεια της παραλίας Χαροκόπου θα συναντήσετε το μονοπάτι «Καλλιαρή» στα αριστερά σας. Χωρίς να αλλάξετε κατεύθυνση, σε 650 μ. περίπου, θα συναντήσετε τον δρόμο «χωριό- παραλία Πορί».

Μάντρα

1000 μ.

Ακολουθώντας τον δρόμο βόρεια της παραλίας Χαροκόπου θα συναντήσετε το μονοπάτι «Μάντρα» στα δεξιά σας.
Περίπου 1000 μ. πορεία προς παραλία Πορί περνώντας από τα δυτικά όρια της περιοχής της “Ιταλίδας”.
Σε μερικά σημεία υπάρχει πυκνή βλάστηση από σχίνους και φρύγανα.

“Χωρισταριά” προς παραλία Πορί

1000 μ.

Στον χερσαίο δρόμο του χωριού προς το Πορί, πριν τη δεύτερη ανηφόρα, στα δεξιά ξεκινάει το μονοπάτι “Χωρισταριά”.
Περίπου 1000 μ. προς παραλία Πορί.

Πορί-Γάλα

550 μ.

Από την παραλία Πορί ακολουθείτε το μονοπάτι που διαγράφεται στην χερσόνησο του Πορί και διανύοντας περίπου 550 μ. καταλήγετε στο Γάλα.

Λιμενάρι

2000 μ.

Από το χωριό ακολουθώντας τον δρόμο προς τα βόρεια, περνώντας από το ελικοδρόμιο και το βενζινάδικο, καταλήγετε στην Κλαδαριά.
Μία ευχάριστη διαδρομή παρόλο που στο τέλος της θα συναντήσετε την περιοχή συγκέντρωσης των σκουπιδιών. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε το μονοπάτι «Λιμενάρι». Η αρχή του βρίσκεται κοντά στο βενζινάδικο. Είναι εύκολα αναγνωρίσιμο καθώς οδηγεί στην παραλία Λιμενάρι βόρεια του νησιού, ορατή από το ύψωμα του βενζινάδικου.
Βαδίζετε 1.500 περίπου μέτρα ως το βενζινάδικο και άλλα 550 μ. περίπου για την παραλία.

Μονοπάτι «Αγριλιάς»

700 μ.

Κοντά στο βενζινάδικο επί της διαδρομής ελικοδρόμιο-βενζινάδικο ξεκινάει το μονοπάτι της Αγριλιάς μήκους 700 μ. περίπου που συναντιέται με τον δρόμο χωριό – Πορί, στο σημείο των στάβλων.

Προφήτης Ηλίας – Χωριό (μέσω Κλαδαριάς)

2500 μ.

Μία διαδρομή που προσφέρει εκπληκτική θέα στο μισό του νησιού και στα γύρω νησιά ανατολικά, νότια και δυτικά. Την Αμοργό, την Κέρο, το Κάτω Κουφονήσι, Σχοινούσα, Ηρακλειά, και Νάξο. Αν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή φαίνετε και η Σαντορίνη.
Υπάρχουν δύο τρόποι να φθάσετε ως εκεί ή μπορείτε ακολουθώντας κυκλική διαδρομή να γνωρίσετε και τις δύο διαδρομές.

Από τον Προφήτη Ηλία συνεχίζετε προς τα βόρεια μέσω μονοπατιού, 650 μ. περίπου, φτάνετε στην Κλαδαριά. Από εκεί συνεχίζοντας δεξιά, σε 2 χιλ. καταλήγετε στο χωριό. Εναλλακτικά, από το εκκλησάκι γυρίζετε προς τα πίσω και στρίβοντας δεξιά, ο τσιμεντένιος δρόμος γίνετε χωματόδρομος και σε σύνολο 1.200 μ. περίπου, φτάνετε στον κόλπο του Παριανού.
Συνεχίζοντας προς τα αριστερά διανύοντας 700 μ. περίπου καταλήγετε στο χωριό.