Ενημέρωση Επισκεπτών

Η Κοινότητα Κουφονησίων σας καλωσορίζει & σας ευχαριστεί που επιλέξατε τα Κουφονήσια για τις διακοπές σας!

Καθώς τα νησιά μας χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, η Κοινότητα καταβάλλει καθημερινές προσπάθειες για την ευχάριστη διαμονή τόσο των κατοίκων όσο & των επισκεπτών του νησιού. Σε αυτήν την προσπάθεια χρειαζόμαστε την πολύτιμη συμβολή σας!

Ακολουθούν χρήσιμες πληροφορίες & συμβουλές ώστε να απολαμβάνουμε όλοι τα Κουφονήσια με ασφάλεια & σεβασμό στον τόπο!

Παραλίες

Οι γαλαζοπράσινες παραλίες των Κουφονησίων από επιλογή μας δεν είναι οργανωμένες.

Για την εξυπηρέτηση σας καλό θα είναι να διαθέτετε & να μεταφέρετε τον δικό σας εξοπλισμό παραλίας, τον οποίο κατά την αναχώρηση σας οφείλετε να απομακρύνετε.

Η τοποθέτηση ειδικών κατασκευών για την σκίαση ή την εξυπηρέτηση σας, αλλοιώνει τον χαρακτήρα του νησιού, περιορίζει την ορατότητα των λουόμενων, μειώνει τον διαθέσιμο χώρο στις μικρής επιφάνειας παραλίες & προκαλεί το κοινό αίσθημα.

Κατά τη διέλευση των πλοίων είναι πιθανό να δημιουργηθεί έντονος κυματισμός, συνεπώς καλό θα είναι να τοποθετείτε τα προσωπικά σας αντικείμενα τουλάχιστον 3μ. μακριά από την θάλασσα.

Δεδομένου ότι ο γυμνισμός δε συμβαδίζει με την λογική & τις επιλογές όλων των λουόμενων, είναι σημαντικό να αποφεύγεται σε όλες τις παραλίες τις περιοχής μας.

Τρείς μικροί κόλποι στην περιοχή Χοντρός Κάβος (πριν την περιοχή Χαροκόπου) περιμένουν τους τετράποδους φίλους μας προκειμένου να απολαύσουν ανενόχλητοι το μπάνιο τους χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα στους υπόλοιπους λουόμενους.

Οι ρακέτες καλό θα είναι να αποφεύγονται σε πολυσύχναστες παραλίες, καθώς για αρκετούς λουόμενους αποτελούν μία ιδιαίτερα ενοχλητική & θορυβώδη συνήθεια.

Σεβόμενοι το περιβάλλον, παρακαλούμε να απομακρύνετε τις γόπες από τα τσιγάρα κατά την αποχώρησή σας από την παραλία.

Τοποθετείστε τα απορρίμματά σας στους κάδους ή τις σακούλες της περιοχής. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν θέση στις παραλίες ή στη φύση.

Διαχείριση Νερού

Καθώς τα Κουφονήσια δεν διαθέτουν λιμνοδεξαμενή ή φράγμα για την επάρκεια σε νερό, έχει εγκατασταθεί Μονάδα αφαλάτωσης για τις ανάγκες ύδρευσης. Κατά τους μήνες αυξημένης ζήτησης, Ιούλιο & Αύγουστο, παρακαλούμε να αποφύγετε την άσκοπη κατανάλωση νερού, ώστε να εξασφαλιστεί η επάρκεια υδροδότησης.

Κυκλοφορία Οχημάτων

Η μικρή έκταση του νησιού καθιστά ευχάριστο το περπάτημα ή τη μετακίνηση με ποδήλατο. Εναλλακτικά, μετακινηθείτε με τα καΐκια, τις λάντζες ή το δημοτικό λεωφορείο.

Περιορίστε την μετακίνησή σας με οχήματα στο νησί & σεβαστείτε στην κυκλοφοριακή σήμανση. Ιδιαίτερα εντός του οικισμού το ανώτατο όριο ταχύτητας είναι τα 20km/h, ενώ τα τροχοφόρα δημιουργούν έντονο πρόβλημα.

Σταθμεύστε τα οχήματά σας αποκλειστικά στα δημόσια ή ιδιωτικά parking. H στάση & η στάθμευση πάνω σε δρόμους & παραλίες επιδέχεται πρόστιμο κατόπιν των ελέγχων που διενεργούνται σε σταθερή βάση.

Η στάθμευση στο λιμάνι επιτρέπεται μόνο κατά την αναχώρησή σας, ενώ η στάση οχημάτων επιτρέπεται μόνο για τα επαγγελματικά/τουριστικά οχήματα 30’ πριν & έως την έλευση του πλοίου.

Διαχείριση Απορριμμάτων

Παρακαλούμε να απορρίπτετε τα απορρίμματά σας μόνο στους κοινοτικούς κάδους συλλογής απορριμμάτων. Απαγορεύεται αυστηρά η απόρριψη στο περιβάλλον.

Για την αποφυγή δημιουργίας εστιών μόλυνσης δεν έχουν τοποθετηθεί κάδοι στο κεντρικό σοκάκι του οικισμού. Αποφύγετε την χρήση απορριμμάτων ή απορρίψτε σε κάδο κάποιου καταστήματος.

Ενθαρρύνεται η ανακύκλωση των ανακυκλώσιμων υλικών στον πράσινο οικίσκο που έχει εγκαταστήσει η κοινότητα σε συνεργασία με το πολυτεχνείο στο τουριστικό λιμάνι. Κατόπιν τα ανακυκλώσιμα υλικά μεταφέρονται στον Χώρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών στη Νάξο.

Πρόληψη Ατυχημάτων

Παρακαλούμε να μην κάνετε πτώση στη θάλασσα από ύψη, καθώς είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο & έχουν σημειωθεί πολύ σημαντικά περιστατικά στο παρελθόν.

Μην προσεγγίζετε τους γκρεμούς & τις άκρες των βράχων καθώς είναι πολύ πιθανόν να υποχωρήσουν, με πολύ επικίνδυνες επιπτώσεις για την υγεία σας.

Καθώς οι κατολισθήσεις & οι πτώσεις μικρών βράχων είναι συχνό φαινόμενο, εφιστούμε την προσοχή σας ιδιαίτερα στην διαδρομή Πλατιά Πούντα-Πορί, στο Γάλα & στον Ξυλομπάτη.

Προς Τους Κατόχους Φουσκωτού Σκάφους

Παρακαλείστε να μην προσεγγίζετε την ακτογραμμή ή τις παραλίες. Η ελάχιστη απόσταση προσέγγισης ορίζεται σύμφωνα με τον κανονισμό στα 200μ. στις μη σηματοδοτούμενες παραλίες & στα 100μ. από το σημείο σηματοδότησης στις σηματοδοτούμενες.

Μην αποθηκεύετε τα τρέιλερ σκαφών εντός της μαρίνας ή σε δημόσιους χώρους (παραλίες, κοινόχρηστους χώρους) & μην ελλιμενίζετε τα σκάφη σας στα λιμανάκια/μόλους της περιοχής καθώς προορίζονται για την εξυπηρέτηση των καϊκιών/λαντζών που μεταφέρουν τους λουόμενους.

Μειώστε σημαντικά την ταχύτητά σας όταν βρίσκεστε κοντά σε παραλίες ή στην ακτογραμμή.

Μην απορρίπτετε απορρίμματα στην θάλασσα.

Το τουριστικό καταφύγιο του νησιού είναι ασφαλισμένο, διαθέτει προσωπικό για την εξυπηρέτηση σας, ρεμέτζο πρόσδεσης, φωτισμό, pillars παροχής ρεύματος & νερού, WC, ντουζ, WiFi, οικίσκο ανακύκλωσης, κάδους απορριμμάτων, ράμπα ανέλκυσης – καθέλκυσης σκαφών.

Υγεία – Επείγοντα Περιστατικά

Ώρες Ιατρείου: 10:00-14:00 (24ωρη επαγρύπνηση για σημαντικά / έκτακτα περιστατικά)

Τα Κουφονήσια διαθέτουν σύγχρονο Ιατρείο στελεχωμένο με γιατρό & νοσηλεύτρια με κύριο σκοπό τον προληπτικό έλεγχο των κατοίκων & επισκεπτών, την αντιμετώπιση απλών & εκτάκτων περιστατικών & την παροχή πρώτων βοηθειών. Σε περίπτωση έκτακτου περιστατικού το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί τοπικά, αφού σταθεροποιηθεί η κατάσταση του ασθενούς σε συνεργασία & με μέσα του ΕΚΑΒ αυτός μεταφέρεται στην κοντινότερη μονάδα που μπορεί να δεχτεί το περιστατικό (Νάξο, Σύρο ή Αττική). Παρακαλούμε να απασχολείτε το ιατρικό προσωπικό μόνο σε περιπτώσεις σημαντικού/επείγοντος περιστατικού για την απρόσκοπτη αντιμετώπιση των σημαντικών περιστατικών.

Τηλ. Ιατρείου: 22850 71370

Τηλ. Γιατρού: 698 1179842

Τηλ. Νοσηλεύτριας: 697 3891853

Τηλ. Φαρμακείου: 22850 74454, 694 7929292

Αντιπυρική περίοδο – Aποφυγή πυρκαγιάς

Η Κοινότητα Κουφονησίων συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιεσδήποτε ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια.

Ρητά δεν επιτρέπεται το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο για οποιοδήποτε λόγο.

Δεν επιτρέπεται το κάψιμο ξερών χόρτων, κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να προκαλέσει φωτιά.

Σε περίπτωση που αντιληφθείτε πυρκαγιά παρακαλείστε να ειδοποιήσετε αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.